Κορνηλία Αναστασάκου

Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Το 1980 απεφοίτησε ως αριστούχος από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών (Ελληνικό Τμήμα) και έλαβε υποτροφία για ιατρικές σπουδές στη Γερμανία από τον DAAD (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών). Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμια του Μονάχου (LMU Muenchen) και του Βερολίνου (FU Berlin). Το 1987 έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη Γερμανία (Approbation als Aerztin) και το 1988 την άδεια ασκήσεως στην Ελλάδα. Υπηρέτησε ως αγροτική ιατρός στην Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κυπαρισσίας όπου ήταν υπεύθυνη για επτά όρεινά χωριά της Τριφυλλίας.

Μετεκπαιδεύτηκε στη σύγχρονη χειρουργική μαστού και συγκεκριμένα στις Ογκοπλαστικές Τεχνικές στα Διαπιστευμένα Κέντρα Μαστού Πανεπιστημίων Φρανκφούρτης (2005) και Ντύσσελντορφ (2008).

Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά (Α Χειρουργική - Διευθυντής επ. Καθηγητής κ. Ρήγας) και στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα (Α Χειρουργική Κλινική και Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων, (Δ/ντής Καθηγητής κ. Χατζηγιαννάκης) την επταετία από το 1989 έως το 1996.

Στη διάρκεια της ειδικότητός της ήταν σε κλινικές πρώτης γραμμής με πολλές και βαρειές εφημερίες και πλήθος επειγόντων περιστατικών.

Εκτέλεσε χιλιάδες επεμβάσεις ως χειρουργός και ως πρώτος βοηθός από όλη τη γκάμα της χειρουργικής (μαστός, κοιλιά, αγγεία, θυρεοειδής, μετεμοσχεύσεις νεφρού, ήπατος και παγκρέατος, χειρουργική της παχυσαρκίας, χειρουργική του πρωκτού και φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου).
Επίσης εργάστηκε στη χειρουργική μονάδα αυξημένης φροντίδας του Τζανείου και στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Ευαγγελισμού.

Συμπλήρωσε τη χειρουργική της εκπαίδευση εργαζόμενη στη γυναικολογική Κλινική του Ευαγγελισμού και στην Α' Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.
Κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς της ήταν υπεύθυνη για την επιστημονική παρουσία της κλινικής και στα δύο νοσοκομεία.
Το 1990 και το 1992 έκανε εκπαιδευτικά ταξίδια στη Γερμανία (Πανεπιστημιακή κλινική Φρανκφούρτης - Prof. Christoph Hottenrott) για να εκπαιδευθεί στη λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία τότε μόλις ξεκινούσε.

Ανήκε σε μία από τις πρώτες χειρουργικές κλινικές που εφάρμοσαν τη λαπαροσκόπηση στη χώρα μας από το 1992.
Αρίστευσε στις εξετάσεις για Απόκτηση Τίτλου Ειδικότητος Χειρουργικής το Φεβρουάριο του 1996 και έλαβε πρόταση για να παραμείνει ως Επιμελητεύουσα Χειρουργός και από τις δύο κλινικές που είχε θητεύσει.

Από το 1996 έως το 1998 ήταν Eπιμελήτρια στο Νοσοκομείο Υγεία στην Κλινική Eλάχιστα Eπεμβατικής Χειρουργικής.
Από το 1999 έως το 2010 διετέλεσε Επιστημονική Συνεργάτις και μετέπειτα Επιμελήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνη για την επιστημονική δραστηριότητα της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, μιας πρωτοπόρας κλινικής που δημιούργησε σχολή στη λαπαροσκοπική χειρουργική και έφερε τη ρομποτική χειρουργική στη χώρα μας.

Ίδρυσε Ιατρείο Μαστού στην Κλινική σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες και εισήγαγε τις σύγχρονες διαγνωστικές προσεγγίσεις και τις ογκοπλαστικές χειρουργικές τεχνικές.
Πέραν από την εξειδίκευσή της στα Διαπιστευμένα Κέντρα Μαστού Φρανκφούστης και Ντύσσελντοςρφ έχει λάβει μέρος σε πολλές μετεκπαιδευτικές διοργανώσεις στην Ιταλία (Instituto Europeo di Oncologia, Milano) και στη Μεγάλη Βρεαττανία (Royale College of Surgeons).

Το 2006 μετέβη Grosseto της Ιταλίας όπου εκπαιδεύτηκε στη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci.

Ανήκε στην ομάδα που εκπαιδεύτηκε και εφήρμοσε πρώτη τη ρομποτική χειρουργική στη χώρα μας (από το 2006 το σύστημα DaVinci και από το 1999 προγενέστερα ρομποτικά συστήματα).
Τα τελευταία χρόνια ακολούθησε καινοτόμες τεχνικές και προσεγγίσεις στον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις.

Εφήρμοσε στο Ιατρικό Αθηνών την βιοψία με κόπτουσα βελόνη υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (CORE BIOPSY) - τεχνική που αντικαθιστά την ανοικτή βιοψία υπό γενική αναισθησία και έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγονται άσκοπα χειρουργεία.
Εφήρμοσε εκ των πρώτων τις ογκοπλαστικές τεχνικές στη χώρα μας, τεχνικές που οδηγούν πολύ συχνά στην αποφυγή της μαστεκτομής.

Τέλος μαχήθηκε και εξακολουθεί να μάχεται για τη λειτουργεία Ογκολογικών Συμβουλίων και την εφαρμογή των διεθνών κατευθυντηρίων σχετικά με τις μαστολογικές ασθενείς στη χώρα μας.

Από το 2010 διευθύνει τη δική της Χειρουργική Ομάδα στο Ιατρικό Αθηνών έχοντας ως κέντρο βάρους τη σύγχρονη μαστολογία και χειρουργική του μαστού (ογκοπλαστική), τις ελάχιστα επεμβατικές βιοψίες και τεχνικές υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, τον κληρονομούμενο( γονιδιακά συνδεδεμένο) καρκίνο μαστού και την εξατομικευμένη, στοχευμένη αντιμετώπιση της ασθενούς.

Κατέχει Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση (Board Certification) ως Χειρουργός Μαστού (FEBS - Breast Surgery).

Έχει ενεργό δράση στην επιστημονική κοινότητα επί μία τριακονταετία παρουσιάζοντας εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύοντας σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά.

Είναι μέλος πολλών εταιρειών και έχει συνδιοργανώσει ελληνικά και διεθνή συνέδρια παρακολουθώντας και συμβάλλοντας στις εξελίξεις της χειρουργικής του μαστού καθώς και της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Έχει παρουσιάσει επανειλημμένα την προσωπική της δουλειά της στην ογκοπλαστική χειρουργική του μαστού και έχει κληθεί από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία (ΕΧΕ) και την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού(ΕΧΕΜ) να εκπαιδεύσει νεότερους συναδέλφους στη σύγχρονη χειρουργική του μαστού.