Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο για το γνωστικό αντικείμενο και το έργο μου.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η χειρουργική επιστήμη και τέχνη άλλαξε όσο δεν είχε αλλάξει επί αρκετές δεκαετίες ενωρίτερα. Ο λόγος είναι η μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας και η απαίτηση της επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών για ιατρική που να βασίζεται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία (evidence based medicine) καθώς και για όλο και λιγότερο τραυματικές επεμβάσεις. Επίσης η ανάγκη των ασθενών για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα μετά από ένα χειρουργείο. Τέλος, η απαίτηση των ασθενών για ενημέρωση, ενεργό συμμέτοχη στη λήψη των αποφάσεων και πραγματική επικοινωνία με τους λειτουργούς της υγείας.

Προσωπικά είχα την τύχη να εκπαιδευθώ και να παρακολουθήσω από κοντά αυτή την εξέλιξη, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Ξεκίνησα εκπαιδευόμενη στην ανοικτή χειρουργική σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής με πολλές εφημερίες και βαρέα περιστατικά. Ευτύχησα να έχω εξαίρετους και αφοσιωμένους δασκάλους και να εκτελέσω η ίδια πολλά χειρουργεία από όλη τη γκάμα της χειρουργικής (κοιλιά, μαστός, θυρεοειδής), συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής αγγείων και της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων (ήπατος, παγκρέατος, νεφρού). Αυτό μου προσέφερε γερές βάσεις, ώστε να μπορώ στη συνέχεια να επιλέξω τους τομείς στους οποίους ήθελα να εξειδικευτώ. Θεωρώ δε ότι τόσο η γενικότερη μόρφωση και εκπαίδευση, όσο και η εξειδίκευση είναι απολύτως απαραίτητες για να προσφέρεις αυτά που πρέπει στον ασθενή.

Επέλεξα τη σύγχρονη χειρουργική που χρησιμοποιεί νέες τεχνικές και τις εξελίξεις της τεχνολογίας για να προσφέρει στον άρρωστο.

Την τελευταία εικοσαετία ασχολήθηκα εκτενώς με τη χερουργική του μαστού, καθώς και τη λαπαροσκοπική χειρουργική και ρομποτική χειρουργική, τόσο σε πρακτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο έρευνας, δημοσιεύσεων και ενεργού δράσης στην επιστημονική κοινότητα. Μετεκπαιδεύτηκα στη σύγχρονη ογκολογική χειρουργική του μαστού και συγκεκριμένα στις σύγχρονες ογκοπλαστικές τεχνικές σε μεγάλα Διαπιστευμένα Κέντρα Μαστού της Γερμανίας (Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης και Ντύσσελντορφ), με τα οποία διατηρώ στενές σχέσεις. Η ογκοπλαστική χειρουργική αντιμετωπίζει τον όγκο αφήνοντας πίσω έναν όμορφο μαστό. Βοηθάει πολύ συχνά στο να αποφευχθεί η μαστεκτομή, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην ποιότητα ζωής και στην ψυχολογία της ασθενούς. Η πρόκληση για μένα είναι να ιδρυθούν παρόμοια κέντρα στη χώρα μας, που διαθέτει εξαίρετους επιστήμονες, ώστε να βοηθηθούν περισσότερο οι ασθενείς από τη συνεργασία των ειδικών και τις εξελίξεις της χειρουργικής, της τεχνολογίας, της γενετικής και της μοριακής βιολογίας (translational research).

Επίσης, από το 1990 έπισκέφτηκα επανειλημμένα τη Γερμανία για να εκπαιδευθώ στη λαπαροσκοπική χειρουργική, στην οποία διαθέτω μεγάλη και πολυετή εμπειρία. Διετέλεσα επί μία δεκαετία Υπεύθυνη για την επιστημονική παρουσία της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Από τη θέση αυτή έλαβα μέρος σε δεκάδες συνέδρια ως ομιλήτρια, αλλά και ως προσκεκλημένη ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια.

Εκπαιδεύθηκα στη ρομποτική χειρουργική στο Grosseto της Ιταλίας ως μέλος της πρώτης ομάδας Ελλήνων χειρουργών που εκπαιδεύτηκαν στο ρομπότ. Είμαι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρυργικής από την ίδρυσή της και έχω ενδιαφέρον για τη χρήση της ενδοσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής στο μαστό.

Η μαστολογία και η χειρουργική του μαστού είναι το ιδιαίτερό μου αντικείμενο. Από το 2010 διευθύνω τη δική μου ομάδα στο Ιατρικό Αθηνών. Οι ασθενείς μας με μαστολογικά προβλήματα απολαμβάνουν τη μεταχείριση που θα είχαν σε ένα διαπιστευμένο κέντρο του εξωτερικού, τόσο από την άποψη της διαγνωστικής προσέγγισης, όσο και από χειρουργικής και ογκολογικής απόψεως (ογκοπλαστικά χειρουργεία, υψηλότατο ποσοστό διατήρησης μαστού με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, τεχνική λεμφαδένα φρουρού, ογκολογικό συμβούλιο και εξατομικευμένη θεραπεία).

Χειρουργώ τους ασθενείς μου σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κάποιες από τις οποίες είναι συμβεβλημένες με ταμεία, καθώς και σε άλλες συμβεβλημένες κλινικές.

Η προσπάθειά μου είναι η ένταξη των τεχνικών της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην ογκοπλαστική χειρουργική του μαστού, πάντα με προϋπόθεση την ογκολογική ασφάλεια των επεμβάσεων. Για το σκοπό αυτό βρίσκομαι σε ερευνητική συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστημιακά Κέντρα Μαστού της Γερμανίας.

Κατέχω τον Ευρωπαϊκό Τίτλο Εξειδίκευσης στη Χειρουργική του Μαστού FEBS- Breast Surgery.

Από τη θέση της Γενικής Γραμματέως της ΕΧΕΜ(Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού) αλλά και της Υπέυθυνης Σύνταξης του ηλεκτρονικού, επιστημονικού Περιοδικού της Εταιρείας προσπαθώ μαζί με όλους τους συναδέλφους να προάγω τη μαστολογία και σύγχρονη χειρουργική ογκολογία τού μαστού στη χώρα μας στον αγώνα για την πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου μαστού.