Πώς δημιουργείται ο καρκίνος του μαστού; Πώς μπορούμε να τον προλάβουμε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς δημιουργείται ο καρκίνος του μαστού.

Γνωρίζουμε μόνο κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες μίας γυναίκας να πάθει καρκίνο του μαστού.

Ο μαστός είναι ένα όργανο σύνθετο στη διαγνωστική του προσέγγιση.

Η πλειοψηφία των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποιο εύρημα ή κάποιο πρόβλημα στο μαστό στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά μόνο περίπου μία στις 10 θα αναπτύξει σε κάποια χρονική στιγμή καρκίνο.

Για την πρόγνωση του καρκίνου αυτού είναι σημαντικότατο να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού;

Ο καρκίνος μαστού είναι τόσο μία τοπική-χειρουργική νόσος όσο και μία συστηματική νόσος, δηλαδή μία νόσος του οργανισμού.

Στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού οι ογκολογικοί στόχοι είναι δύο:

Τι είναι η ογκοπλαστική χειρουργική;

Είναι ο συνδυασμός ογκολογικής και πλαστικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Τι είναι η χημειοθεραπεία και πότε είναι απαραίτητη στον καρκίνο του μαστού;

Η χημειοθεραπεία είναι θεραπεία με κυτταροτοξικά φάρμακα.

Τα φάρμακα αυτά καταστρέφουν τα κύτταρα με διάφορους μηχανισμούς που διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο.

Ο καρκίνος μαστού είναι μια πολύ ετερογενής νόσος.

Τι είναι η ακτινοθεραπεία και πότε είναι απαραίτητη στον καρκίνο του μαστού.

Κατά την ακτινοθεραπεία τα πεδία που επιλέγονται ακτινοβολούνται με σκοπό να σκοτωθούν τυχόν ενεπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Στον καρκίνο του μαστού δεν είναι πάντα απαραίτητη η ακτινοβολία, είναι όμως στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στις δυτικές κοινωνίες μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού. Το ότι η πάθηση είναι τόσο συχνή δε μειώνει καθόλου το ψυχικό τραύμα που βιώνει κάθε γυναίκα χωριστά. Συχνά οι ασθενείς το περιγράφουν με την έκφραση: «έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου».

Η μαστεκτομή εθεωρείτο επί δεκαετίες η θεραπεία επιλογής στον καρκίνο του μαστού. Από τη δεκαετία του 80 όμως, αμφισβητήθηκε σαφώς το ογκολογικό της ώφελος. ’ρχισαν να γίνονται οι πρώτες επεμβάσεις διατήρησης του μαστού σε καρκίνο (τεταρτεκτομές).

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, γνωρίζουμε από πλήθος μελετών και με παρακολούθηση 20ετίας ότι η μαστεκτομή δεν προσφέρει τίποτα στην επιβίωση, εαν εξαιρέσει κανείς κάποιες ειδικές περιπτώσεις.

Η μαστεκτομή είναι τραυματική για τη γυναίκα. Και αν είμαστε ειλικρινείς αποτελεί ακρωτηριαστική επέμβαση, όσο ωραίο και αν είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Αποτελεί πάντως μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές όπου αφαιρείτο όλος ο μαστός και το δέρμα το να μπορεί να διατηρηθεί το δέρμα και το σύμπλεγμα θηλής και θηλαίας άλω στη θέση του. Στην ουσία κρατάμε όλο το "απέξω" και αποκαθιστούμε το "από μέσα" με διατατήρα σιλικόνης ή απευθείας χρήση του τελικού ενθέματος και πλέγμα. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, ενίοτε δε καλύτερο από πριν. Οι τομές γίνονται κάτω από το στήθος, στην υπομάστιο πτυχή και δεν φαίνονται.

Ο καρκίνος του μαστού είναι τοπική και συστηματική νόσος. Ένα 70% του κέρδους επιβίωσης προέρχεται από το χειρουργείο. Σε περίπτωση διατήρησης του μαστού συστήνεται να γίνει και ακτινοβολία για τον τοπικό έλεγχο- σπανιότερα σε περίπτωση μαστεκτομής.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία χρόνια νόσος. Το ψυχικό βάρος της διάγνωσης, ο φόβος με τον οποίο συνδέεται η κάθε εξέταση, το χειρουργείο, η αλλαγή της εικόνας του σώματος, η πιθανή χημειοθεραπεία και οι άμεσες και απώτερες παρενέργειές της, η ακτινοβολία, τα μονοκλωνικά αντισώματα και η μακροχρόνια ορμονοθεραπεία επηρεάζουν πολύ την ποιότητα ζωής της ασθενούς.

Η παρακολούθηση μετά από καρκίνο μαστού διαρκεί πολλά χρόνια.

Η διάγνωση του καρκίνου μαστού είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην ταυτότητα της γυναίκας. Πλήττει την εικόνα που έχει η ίδια για τον εαυτό της, την εικόνα που έχουν οι τρίτοι (οι οποίοι συχνά φαντάζονται τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι), την εικόνα που έχει ο σύντροφός της.

Η παρακολούθηση της υγείας των οστών είναι ιδιαίτερα σημαντική στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Ως καρκίνο μαστού κατά την εγκυμοσύνη εννοούμε τον καρκίνο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης και έως ένα χρόνο μετά.

Η ανίχνευση καρκίνου στον ένα από τους δύο γονείς είναι ένα πολύ δυσάρεστο και απειλητικό γεγονός για ένα παιδί.

Όταν το παιδί είναι ακόμα μικρό και πρόκειται για καρκίνο στη μητέρα η απειλη φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη.

Για τις γυναίκες στις οποίες ανευρίσκεται ένας καρκίνος μαστού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το τι θα πούν στα παιδιά τους.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα κάποιων ογκοπλαστικών που έχουμε πραγματοποίησει:

Φρουρός Λεμφαδένας

Τι είναι ο φρουρός λεμφαδένας;

Είναι ο πρώτος λεμφαδένας στον οποίο πάνε τα καρκινικά κύτταρα εάν φύγουν από τον όγκο και ξεκνήσουν να διασπείρονται. Με τη μέθοδο του φρουρού λεμφαδένα προσπαθούμε να δούμε αν ο καρκίνος του μαστού έχει προχωρήσει προς τους λεμφαδένες τις μασχάλης, όπως συνηθίζει από κάποιο χρονικό σημείο και μετά. Είναι σκόπιμο να το γνωρίζουμε αυτό, διότι αν ο καρκίνος έχει προχωρήσει πρέπει να βγάλουμε κάποιους μασχαλιαίους λεμφαδένες (τουλάχιστον 10) και να τους στείλουμε για εξέταση. Αν ο καρκίνος δεν έχει προχωρήσει οι λεμφαδένες αυτοί δε χρειάζεται να βγούν. Η ασθενής γλιτώνει μιαν άσκοπη επέμβαση και κάποιες πιθανές επιπλοκές από το λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης (μούδιασμα στην περιοχή, λεμφοίδημα και διαταραχή στην κινητικότητα του άνω άκρου).

Η επιστήμη ανακαλύπτει όλο και περισσότερα για τους υποτύπους του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού έχει διαφορές κατηγορίες.