Καρκίνος μαστού και ποιότητα ζωής

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία χρόνια νόσος. Το ψυχικό βάρος της διάγνωσης, ο φόβος με τον οποίο συνδέεται η κάθε εξέταση, το χειρουργείο, η αλλαγή της εικόνας του σώματος, η πιθανή χημειοθεραπεία και οι άμεσες και απώτερες παρενέργειές της, η ακτινοβολία, τα μονοκλωνικά αντισώματα και η μακροχρόνια ορμονοθεραπεία επηρεάζουν πολύ την ποιότητα ζωής της ασθενούς.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η ασθενής να συνειδητοποιήσει με τι έχει να κάνει, να το φιλοσοφήσει, να οπλιστεί καταλλήλως όχι μόνο για να επιβιώσει-πράγμα που συμβαίνει βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις - αλλά και για να ζήσει καλά με τη νόσο.

Να αλλάξει δε έτσι τη ζωή της που να ζήσει, αν γίνεται καλύτερα από πριν. Σε αυτό το δύσκολο δρόμο η ασθενής πρέπει να συντροφεύεται από μία ομάδα ειδικών που να της απαλύνουν το φόβο και να την βοηθήσουν να ξεχάσει ότι είναι καρκινοπαθής.

Μια ομάδα που να την βοηθήσει να μην «ιατρικοποιήσει» τη ζωή της χωρίς λόγο.

Ακούγεται παράξενο, αλλά είναι όλο και περισσότερες οι ασθενείς που χρόνια μετά τη διάγνωση ζουν μία όμορφη και ισορροπημένη ζωή και εισθάνονται πιο όμορφες και υγιείς από πριν.