Ψηφιακή Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι μία εξέταση ρουτίνας που έχει στόχο να ανιχνεύσει τον καρκίνο στο μαστό σε μικρό μέγεθος ή ακόμη και σε προστάδιο (35% προδιηθητικό στάδιο με τις σύγχρονες τεχνικές).

Στην τελευταία περίπτωση αποτελεί πρόληψη.

Αλλιώς αποτελεί προσυμπτωματικό έλεγχο. Η μαστογραφία τεκμηριωμένα βελτίωσε την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού.

Στις μέρες μας γίνεται σε ψηφιακούς μαστογράφους.

Είναι απαραίτητο να την γνωματεύει ακτινολόγος εξειδικευμένος στο μαστό.

Στις περισσότερες τω περιπτώσεων, ειδικά σε νέες γυναίκες και γυναίκες με πυκνό μαστό, η εξέταση πρέπει να συμπληρώνεται από υπερήχους υψηλής ευκρινείας.

Στη συνέχεια οι γυναίκες πρέπει πάντα να επισκέπτονται κάποιον εξειδικευμένο μαστολόγο- χειρουργό μαστού που θα δει τις εξετάσεις, θα κάνει ψηλάφηση και θα αποφανθεί για το αν χρειάζεται κάτι περαιτέρω(πχ. εντοπιστική λήψη, τομοσύνθεση, μαγνητική ή μαστογραφία με σκιαγραφικό).

Η συχνότητα της μαστογραφίας(κάθε 1-2 χρόνια μετά τα 40) είναι κάτι που πρέπει να συζητήσει η γυναίκα με το μαστολόγο της, αφού γίνει στάθμιση κινδύνου για το συγκεκριμένο άτομο.

Επειδή ο έλεγχος είναι συνδεδεμένος με αγωνία και προς αποφυγήν λαθών έχει έννοια να γίνεται μόνο εφόσον γίνεται σωστά.

Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μαστός δεν είναι μία φωτογραφία.

Είναι ένα δύσκολο όργανο που εμφανίζει πλούσια παθολογία από καλοήθειες, ενδιάμεσες καταστάσεις και καρκίνο, που δεν περιορίζεται πάντα σε ένα σημείο.

Τόσο η ψηλάφηση και ο συντονισμός του ακτινολογικού ελέγχου, όσο και το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη ανίχνευση της νόσου.