Πόνος στο μαστό - Μασταλγία

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν τις γυναίκες στο μαστολόγο.

Οι ασθενείς φοβούνται ότι πίσω από τον πόνο μπορεί να κρύβεται κάποια κακοήθεια, η αλήθεια είναι όμως ότι ο καρκίνος μόνο σε κάποιες περιπτώσεις συνόδεύεται από πόνο.

Στην περίπτωση που μία γυναίκα παραπονείται για πόνο στο μαστό το πρώτο είναι να ξεκαθαρίσουμε αν πρόκειται για αληθή ή ψευδή μασταλγία.

Η αληθής μασταλγία είναι πόνος που προέρχεται πραγματικά από το παρέγχυμα του μαστού, δηλαδή από το ίδιο το στήθος. Αντίθετα η ψευδής μασταλγία είναι μυοσκελετικής κυρίως προέλευσης.

Η ψευδής μασταλγία πορεί να είναι πόνος μετά από μυϊκή θλάση, τραυματισμό του θώρακος, πίεση κάποιας ρίζας λόγω παθολογίας στη σπονδυλική στήλη ή να προέρχεται από κάποιο σύνδρομο.

Στην περίπτωση της αληθούς μασταλγίας ο πόνος μπορεί να παρακολουθεί τον κύκλο και να είναι αμφοτερόπλευρος ή να μην παρακολουθεί τον κύκλο, οπότε είναι συνήθως μονόπλευρος.

Τα χειρουργεία στο μαστό προδιαθέτουν σε πόνο. Το πιο σημαντικό στη μαστσλγία (ιδιαίτερα στη μη κυκλική, μονόπλευρη και εμμένουσα μασταλγία) είναι να αποκλεισθεί ο καρκίνος με κλινική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις.

Υπάρχουν σχετικά πρόσφατες μελέτες ότι αυτός ο τύπος μασταλγίας θα μπορούσε να έχει σχέση με κάποιον αρχόμενο, πολύ μικρό κακοήθη όγκο στο μαστό.

Η μασταλγία μπορεί να σχετίζεται με τη λήψη κάποιων φαρμάκων, κατανάλωση καφείνης, τσαγιού, σοκολάτας αλκοόλ, ή με το κάπνισμα. Επίσης μπορεί να προκληθεί από την υπερέκκριση κάποιων ορμονών.

Αφού αποκελισθεί ο καρκίνος όπου υπάρχει ένδειξη η μασταλγία αντιμετωπίζεται με αλλαγή του τρόπου ζωής. Ο τρόπος στήριξης του στήθους, δηλαδή ο στηθόδεσμος, παίζει σημαντικό ρόλο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μασταλγίας μπορεί να δοθούν φυτικά σκευάσματα ή σπανιότερα φαρμακευτική αγωγή.