Σε κάποιες γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη σε γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο μαστού - ωοθηκών (πχ. BRCA1 ή BRCA2 γονίδιο) αυξάνεται πάρα πολύ ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών. Ο κίνδυνος στο γενικό πληθυσμό να νοσήσει μία γυναίκα από καρκίνο των ωοθηκών είναι 1% ενώ στις γυναίκες με τις προαναφερθείσες μεταλλάξεις ο κίνδυνος ανέρχεται στο 25 - 45%.

Δηλαδή ενώ στο μαστό όπου ο κίνδυνος στο γενικό πληθυσμό είναι γύρω στο 10 - 12,5% ανεβαίνει μετά στο 45 - 85% (5πλσσιασμός έως 7πλασιασμός), στην ωοθήκη ο πολλαπλασιαμός του κινδύνου είναι πολύ μεγαλύτερος. Επίσης η ηλικία νόσησης είναι πιο μικρή απ’ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Πρέπει δε να αναλογιστεί κανείς ότι καρκίνος αυτός είναι κατά πολύ κακοηθέστερος του καρκίνου μαστού.

Ο προληπτικός 6μηνιαίος έλεγχος με υπέρηχο ωοθηκών και μέτρηση του δείκτη Ca 125 δεν οδηγεί πάντα σε διάγνωση σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο. Για το λόγο αυτό υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνεται προφυλακτική σαλπιγγο - ωοθηκεκτομή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που φέρουν επικίνδυνη μετάλλαξη όπως και στις προεμμηνοπαυσιακές, αφού τεκνοποιήσουν.

Η επέμβαση είναι σύντομη, γίνεται λαπαροσκοπικά και η ασθενής εξέρχεται την άλλη μέρα. Οι τομές είναι 0.5 - 1 εκ και δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος με σχετικά ήπια παυσίπονη αγωγή. Η ασθενής επιστρέφει σύντομα στις δραστηριότητές της.

Επί ειδικών ενδείξεων η επέμβαση μπορεί να γίνει και ρομποτικά με το σύστημα Da Vinci (ρομποτική σαλπιγγωοθηκεκτομή).

Λαπαροσκοπική Σαλπιγγοωθηκεκτρομή